Роїння бджіл

 
 

Роїння бджіл




Природне роїння у бджіл та використання роїв

Бджоляний ройВ міру розвитку й посилення бджоляних сімей у них починає випилятися ройовий інстинкт. Готуючись до роїння, бджоли припиняють відбудову вощини, матки зменшують червління, а літні бджоли дуже мало збирають нектару й пилку. На тих пасіках, де не застосовують протиройових заходів, роїння в окремі роки буває таке сильне, що переходить іноді в так звану "ройову гарячку", коли рої звиваються по кілька докупи. Тоді пасічник не встигає не тільки виявити, з яких вуликів вони виходять, а навіть своєчасно зняти їх з дерева та оселити по вуликах.

Природне роїння, як правило, розпочинається перед головним взятком, і дробіння бджоляних сімей саме в цей період знижує медозбір пасіки в цілому, на кінець медозбору такого вже не відбувається. Нагляд за виходом роїв, знімання їх з дерев забирає в пасічника багато часу, особливо на невеликих пасіках. Крім того, в умовах природного роїння матки часто бувають від сімей малопродуктивних і, отже, небажанних для розмноження. В умовах природного роїння можливі і втрати роїв (наприклад, другаків), які залишають пасіку.

Усе це примушує пасічника вести боротьбу з роїнням та вживати запобіжних заходів.

Запобігти роїнню найкраще й найнадійніше буде своєчасним штучним утворенням нових сімей-відводків, але до початку виникнення в бджіл ройового інстинкту. Такий організований поділ бджолосімей вулика забезпечуватиме для всіх бджіл вулика відповідну роботу, у сім'ї не буде утворюватися зайвих літних бджіл, бджіл-годувальниць, будівниць тощо.

Поряд із цим у період можливого виникнення роїння слід тримати сім'ї в просторих гніздах, що дозволятиме бджолам вільну відбудовувати стільники, підтримувати у вуликах добру вентиляцію й захищати їх від спеки.

Дуже часто на пасіках практикують зривання ройових маточників, але цей захід зовсім не досягає мети й дуже збитковий. Хоча після знищення ройових маточників сім'ї роїтися й не будуть, але нахилу бджіл до роїння цей захід не припиняє, бо бджоли починають відтягати нові маточники й знову готуватись до роїння. Як бачимо, зривання маточників не тільки не запобігає й не ліквідує роїння, а лише затягає його на значно довший період і тим самимї ще помітніше збільшує недобір меду й воску.

Якщо бджоли відтягли або відтягають ройові маточники, то звичайно протиройові заходи запобігти роїнню не можуть. У такому разі можна ліквідувати нахил бджіл до роїння лише переведенням бджоляної сім'ї на становище рою, тобто оселити сім'ю на гніздо, складане з рамок із штучної вощини і лише однієї рамки з молодим розплодом і кормом, а всі інші рамки з розплодом і кормом передати відводкам або іншим сім'ям для їх підсилення.

Коли вихід рою помічено з самого початку, що легко визначити по характеру шуму, масовому виходові бджіл з льотка й кружлянню їх навколо вулика, треба пильнувати вихід матки на прилітну дошку з тим, щоб піймати її й посадити в маточну кліточку, а потім у роївню. Роївню підвішують в тому місці, де літає багато ройових бджіл (наприклад, на сучок дерева, на кущ, стовп тощо). Бджоли по запаху знайдуть свою матку й швидко зберуться в роївню.

Якщо помітити й зловити матку, яка вийшла з роєм, не вдалося, то треба зачекати, коли рій осяде на дереві або кущі, що ростуть на пасіці. Щоб рій швидше сів, особливо другак, деякі пасічники оббризкують кружляючих бджіл з віника або за допомогою шприца холодною водою. До осілого рою підносять роївню, різким рухом струшують його з гілки або змітають жмутом трави (коли рій осів на стовбурі), зсипають у роївню, закривають її і підвішують на деякий час на тому ж місці, де він осів, щоб зібрались всі бджоли. Потім роївню відносять у зимівник, у кущі або в інше прохолодне й затінене місце. Наприкінці дня рій переселюють у вулик, часто в окремий як самостійну сім'ю.

Але доцільніше використати такий спосіб. Вулик, з якого вийшов рій, переносять на інше місце, а натомість ставлять новий вулик, який заповнюють рамками із штучною вощиною впереміж з частиною рамок, що мають розплід. У цей вулик саджають рій. На старе місце прилетить і приєднається до рою багато літних бджіл із старої сім'ї. З рою, підсиленого літною бджолою, утвориться сильна й енергійна сім'я-медовик, яка швидко відбудує нове гніздо і збере багато меду. У віднесеній набік сім'ї, що відроїлася, знищують маточники, крім одного — найкращого. Кілька днів цій сім'ї дають воду. Краще, коли сім'ї, що відроїлася, після знищення маточників дати готову матку, виведену від кращої щодо продуктивності сім'ї. Потім ці сім'ї бджіл добре зимують ящо все зробити вірно



Создан 09 авг 2013



 
Пользовательского поиска
AVTOINDEX.COM Автомагазин Автогарант
Просмотреть Автошкола Константа-ГС на карте большего размера Всеукраїнський сайт безкоштовної реклами белый каталог сайтов Автомобили - каталог сайтов фирм и компаний, Киев
ERA.COM.UA
интернет портал
Размещено на Start.Crimea.UA Украинский портАл МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
Directrix.ru - рейтинг, каталог сайтов AVTOINDEX.COM Автомобили - каталог сайтов фирм и компаний, Киев - Каталог компаний, фирм и веб-сайтов Украины, Киев. Добавить сайт в каталог Автошколы, Автомобили, Киев. Каталог сайтов femina.com.ua Украинский портАл Автошкола Спойлер Сайты недвижимости. Каталог недвижимости Бест Риэлти. Добавить сайт, ссылку, ресурс, URL. Обмен ссылками Аренда квартиры в Киеве Агентство недвижимости в Киеве Kiev apartments for rent Снять квартиру в Киеве. Сдам квартиру в Киеве. Долгосрочная аренда квартир Киев. Договор аренды, типовой образец. Квартиры в Киеве посуточно Гостиницы Киева белый каталог сайтов - рейтинг Каталог лучших сайтов, добавить свой сайт. только интересные сайты! > Украинский каталог сайтов Каталог сайтов OpenLinks.RU Украина онлайнСамый большой каталог сайтовАвтошкола Спойлер в Киеве ДДО Украины Каталог сайтов на http://www.globalmarket.com.ua/
AVTOINDEX.COM Веб-справка - каталог сайтов Era.com.ua - Украинский портал Украинский образовательный портал «Репетитор». Учеба, курсы, репетиторы, тренеры, школы Украины. ЗНО, ВУЗы, рефераты. Каталог Крымского Театра Кукол Автошколы Украины Кредитка